[O2] TUTORIAL - Montaż podświetlenia przestrzeni na nogi
Zwiń
X
-
To już drugi razZamieszczone przez krzynol Zobacz wpisna coś czasami się przydam
, pierwsza pomoc była jak u naver zakładaliśmy Footwele i nie działało 

Zostaw komentarz:
-
-
Wymieniłem na ten co napisałeś. Świeci podświetlenie wraz z deską. Bordnetz 3C0 937 049 AJ nie ma tego.Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpisdziała na pewno 3C8 ..E
Zostaw komentarz:
-
-
nie wiem czy 3C0..AJ to miał, na działa pewno 3C8 ..E (innych nie stosuję)
przy czym te ledy też mogą mieć znaczenia, zamień na zwykłe żarówki testowo
Zostaw komentarz:
-
-
Dołożyłem, zakodowałem jak wyżej i nie świeci mi w drugiej opcji. Pierwsza opcja jest super. Zamiast lampek żarówkowych dałem moduły ledowe. Może to mieć znaczenie? Po zapłonie mrugną tylko 5 razy i tyle.Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpisW Bordnetzie aktywujemy w Bajcie 0 bit 2
I teraz po otwarciu drzwi będą się świeciły lampki z ustawioną jasnością
W maxidocie pojawi się menu light&vision->footwel light - tam ustawiamy jasność
Nie radzę przesadzać, bo się mocno grzeje żarówka.
Jeśli w bordnetzie aktywujemy Bajt 16 bit 7
Wtedy będą nam się świeciły lampki po zapłonie z jasnością ustawianą regulacją dechy
Fajna sprawa
Powyższe dotyczy O2.
Bordnetz 3C0 937 049 AJ
iOstatnio edytowany przez koleś; 6390.
Zostaw komentarz:
-
-
to wiem, tylko gdzie :-) ?Zamieszczone przez gradek Zobacz wpisustawisz VCDS-em
bajt 20 bit 0 i bajt 12 bit 5 + adaptacja?Ostatnio edytowany przez szere; 48118.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie pomocy
a bardziej podpowiedzi bo się już pogubiłem 
O2FL oświetlenie nóg, najpierw działało tylko podczas otwierania/zamykania samochodu na 100% tak jak oświetlenie wnętrza, po minięciu okresu zachwytu nad modem przeszedłem do wersji otwierania/zamykania na 100% i chciałbym aby podczas jazdy (chyba tylko przy włączonych światłach mijania) świeciło na 20%... skończyłem na tym, że podczas otwierania/zamykania oraz podczas jazdy (przy włączonych światłach mijania) świeci na 20%. Jak to ustawić w VCDS aby świeciło przy otwieraniu/zamykaniu na 100% i podczas jazdy na 20% (podczas jazdy oświetlenie nóg działa tylko przy włączonych światłach mijania?)?
Zostaw komentarz:
-
-
Boję się szperać w tej wtyczce a poza mój mint chuba tego nie ogarnie. A wiesz może w który kabelek trzeba się wpiąć w tych do lampki? I minus gdzie przykręcić?
Zostaw komentarz:
-
-
Nie. Będzie tak jak w mojej Fabii czyli podświetlenie nóg włączy się gdy otworzę z pilota lub otworzę drzwi lub wyciągnę kluczyk ze stacyjki. Włączenie lampki w podsufitce nie włącza nóżek.
Podepnę się we wtyczce bordnetza.Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.
Zostaw komentarz:
-
-
Panowie trochę drut ale jak się wpiąć w lampkę podsufitki?? Jak będą one wtedy świeciły?? Cały czas??
Zostaw komentarz:
-
-
Napisz tak na forum Fabii to masz zaraz zjebkiZamieszczone przez krzynol Zobacz wpistylni
A w temacie, to ja podepnę pod lampkę wnętrza. A prynajmniej zobaczę jak to będzie działać. Yeti nie moje więc wyłączenie tylnego czerwonego nie wchodzi w grę.Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.
Zostaw komentarz:
-
-
Światło przeciwmgielne tylne - myślę że inni się domyśląZamieszczone przez gradek Zobacz wpisSzo_gun gdzie z tyłu są halogeny?
Zostaw komentarz:
-
-
Więc tak:
Skończyło się na tym że PIN B50 użyłem jako pinu do oświetlenia nóg - sterowanie z poziomu komputera działa bez problemu.
Lewy tylny halogen można albo podpiąć do przednich halogenów, albo zakodować przez VCP na innym pinie - jeśli jest jakiś wolny.
Zostaw komentarz:
-
-
Dzięki za info - po południu będę testował.Zamieszczone przez koleś Zobacz wpisTeż utknąłem w tym punkcie. Mam rozpisane piny bordnetza i nie ma wyjścia na nóżki. Tak jak w Octavii. Możesz spróbować pod pin 10 w brązowej. Daj znać czy to działa bo ja nie mam aktualnie dostępu do Yeti żeby to sprawdzić.Złącze, 52-stykowe -T52c- (brązowe): 10 - Wyjście oświetlenia wnętrza (31), oświetlenie wnętrza/włącznik drzwiowy
B50 jest opisany tak:50 - Wyjście do żarówki reflektora przeciwmgłowego lewego -L46-
Znalazłem jeszcze taki zapis:52-pin connector -T52b- (white): Więc spróbuję te dwa piny i dam znać43 - Output for interior light - terminal 30g
Zostaw komentarz:
-
-
Też utknąłem w tym punkcie. Mam rozpisane piny bordnetza i nie ma wyjścia na nóżki. Tak jak w Octavii. Możesz spróbować pod pin 10 w brązowej. Daj znać czy to działa bo ja nie mam aktualnie dostępu do Yeti żeby to sprawdzić.Złącze, 52-stykowe -T52c- (brązowe): 10 - Wyjście oświetlenia wnętrza (31), oświetlenie wnętrza/włącznik drzwiowy
B50 jest opisany tak:50 - Wyjście do żarówki reflektora przeciwmgłowego lewego -L46- Ostatnio edytowany przez koleś; 6390.
Zostaw komentarz:
-
-
Może nie Octavia, ale ta sama płyta podłogowa - ale mam problem.
Chciałem dołożyć oświetlanie nóg w Skodzie Yeti 2012 - niestety
PIN B50 jest zajęy
PIN B7 jest wolny, ale nie działa - prawdopodobnie nie ma pinu w BCM.
Probowałbym metodą prób i błędów - ale poduszka powietrzna od nóg skutecznie przeszkadza żeby wpinać pin "na ślepo".
Może ktoś z Was się orientuje lub może sprawdzić który pin odpowiada za oświetlenie nóg w BCM: 1K0 937 086 R ?
Kodowanie poszło bez problemu - ustawiłem także opcje z rozjaśnianiem z poziomu MFA - więc zakładam że BCM obsługuje takie oświetlenie i kwestia tylko znalezienia pinu?
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: